fbpx

Financieel gezond in coronatijden

Geplaatst op 11-09-2020

Financieel gezond in coronatijden

In de media wordt veel gesproken over een tweede corona golf. Lokaal liepen het aantal besmettingen in augustus behoorlijk op. Vooral in grote steden leidde dit tot aanscherping van de maatregelen zoals bijvoorbeeld de mondkapjesplicht op sommige plaatsen.

Alhoewel het aantal besmettingen zich nu lijkt te stabiliseren is het nog veel te vroeg om de vlag uit te hangen. Scholen zijn ondertussen weer begonnen en het weer slaat om. Met de herfst voor de deur weet niemand of het huidige coronabeleid voldoende zal zijn om een tweede (lokale) golf te voorkomen.

Het is dus zaak alert te blijven en je niet te laten overvallen als er wel weer strengere maatregelen worden aangekondigd. Blijf dus voorbereid, en zorg dat ook op administratief en financieel gebied je voor jouw club een scenario klaar hebt staan in geval van lokale sluitingen of beperkingen.

Tijdens de eerste coronagolf verloren sportscholen gemiddeld maar liefst 30% van hun leden. Door snel en adequaat te reageren is dit voor een belangrijk deel te voorkomen. Lees hier bijvoorbeeld hoe Ruthless hun ledenaantal met slechts 10% zag dalen.

Gebaseerd op onze ervaring tijdens de eerste sluiting hebben we de volgende tips voor je:

Tip 1: Zorg voor een compensatiemodel

Je cashflow is van groot belang om je vaste lasten te kunnen blijven betalen. Dus ook als leden minder of helemaal niet meer kunnen sporten is het zaak toch inkomsten binnen te krijgen. Zorg daarom voor een compensatiemodel waarbij de leden die wel willen doorbetalen later in het jaar eventueel nog gecompenseerd worden.. Zo smeer je eventueel omzetverlies uit over meerdere maanden zodat je kunt blijven bestaan. Daarnaast zorgt het voor minder uitschrijvingen en meer loyaliteit van je leden, zodat je later weer sneller op je oude omzet zit.

Tip 2: Houd goed contact met je leden

Zorg voor een goede communicatie met je leden. Gebruik hiervoor niet alleen email, want doorgaans leest maar 50-70% zijn email. Zet bijvoorbeeld ook de informatie op je website en post het op social media. Leg duidelijk uit wat de opties zijn die je hun biedt, zoals bijvoorbeeld het compensatiemodel maar ook alternatieve manieren om met hen te sporten. Maar probeer ook de dialoog open te houden. Start bijvoorbeeld een Facebook groep waarin je samen met leden ervaringen kun delen, tips kunt uitwisselen en advies kunt delen. Hoe meer contact je met je leden blijft onderhouden, hoe loyaler zij zullen zijn.

Tip 3: Zorg dat je je administratie en processen op orde hebt

Zeker als je club moet sluiten komt er een hoop op je af, maar is er ook een hoop onzekerheid voor je leden. Daarom is het belangrijk om de volgende zaken geregeld te hebben:

- Het afsluiten van je abonnementen gebeurt op de juiste manier zodat je zeker bent van een geldige overeenkomst met duidelijke algemene voorwaarden.

- Je weet goed wat de rechten van leden zijn als je club bijvoorbeeld dicht moet.

- Je hebt alvast email templates klaarliggen om snel te kunnen reageren naar je leden.

- Je medewerkers kunnen vanuit huis verder werken indien nodig.

- Je hebt genoeg controle over je inning zodat je makkelijk leden kunt compenseren of bijvoorbeeld een betaalregeling kunt afspreken.

Tip 4: Zorg dat je weet of je nieuwe lid wel kan betalen

Helaas heeft de coronacrisis op veel mensen een financiële impact. Dus de juiste identificatie van een nieuw lid en een credit check kan veel ellende en wanbetaling voorkomen.

Tip 5: Probeer flexibel te zijn naar je klant

Nu voor veel mensen meer financiële onzekerheid geldt is de verwachting dat betalingsachterstanden vaker gaan voorkomen. Als een lid even niet kan betalen, is het beter om de leden wat flexibiliteit te geven en niet direct een incassobureau in te schakelen. Het incassobureau verhoogt de kosten en zorgt ervoor dat je je lid niet meer terug gaat zien. Een betalingsregeling bij tijdelijke financiële problemen blijkt in de praktijk vaak beter te werken om uiteindelijk toch je geld te ontvangen en je lid te behouden.

dockdock: incasseren in coronatijden

Tijdens een eventuele tweede golf komt er een hoop op je af. Het kan daarom verstandig  zijn om je administratie en inning van je abonnementsgelden uit te besteden. Zo kan jij je focussen op je sportaanbod en je leden terwijl de administratieve kant goed en professioneel voor je geregeld wordt.

Ruhtless zag dankzij professionele hulp tijdens de eerste sluiting hun ledenaantal teruglopen met 10% tegenover het Nederland gemiddelde van 30%! Lees hier deze case study.

dockdock ontzorgt door de administratie en inning van abonnementsgelden geheel of gedeeltelijk over te nemen, tegen een scherp tarief. Via de consumentenapp worden leden op een vriendelijke en flexibele manier benaderd met als resultaat beter betaalgedrag en meer klantbehoud.

Meer weten? Neem contact met ons op via sales@dockdock.com of bel ons op 088 - 600 4100 !