fbpx

Omzetverhoging via het abonnementen verdienmodel

Geplaatst op 20-01-2021

Omzetverhoging via het abonnementen verdienmodel

abonnementen als verdienmodel groeit in rap tempo

Voor sommige producten of diensten is het abonnementenmodel al jaren in gebruik. Denk bijvoorbeeld aan de telefoon, de krant, de sportschool, de bioscoop en streamingdiensten zoals bijvoorbeeld Netflix. Hier zijn abonnementen de normaalste zaak van de wereld.

Dit model wint nu in rap tempo ook terrein in andere markten. Een abonnement op verbruiksartikelen zoals scheermesjes en maaltijden, maar ook het huren of leasen van dure producten zoals een dure CV-ketel of zelfs meubelen komen steeds vaker voor.  Een andere vorm die terrein wint is betalen voor gebruik zoals private lease of een abonnement op wasmachine gebruik.

het waarom van de explosieve groei

Er zijn diverse  factoren waarom het abonnementenmodel aan populariteit wint. Volgens onderzoek uitgevoerd door adviesbureau Simon-Kucher & Partner kunnen bedrijven wel twee tot tweeëneenhalf keer meer inkomsten genereren door inzet van het abonnement als verdienmodel. Bovendien biedt het model een groter voorspelbaarheid qua inkomsten.

grote investeringen spreiden

Vooral voor dure artikelen is het voordeel voor de  consument dat deze steeds een relatief klein bedrag per maand betaald en dus niet direct die grote investering hoeft te doen. Dus biedt je wél een abonnementenmodel, dan vergroot je het marktpotentieel direct door een grote groep consumenten aan te spreken die grote investeringen niet kunnen of willen doen. Omzetgroei dus.

gemak en zekerheid bieden

Ook gemak en zekerheid speelt voor veel consumenten een rol. Bij verbruiksartikelen zoals bijvoorbeeld scheermesjes is lekker makkelijk om altijd zeker te zijn van voorraad. En hier speelt vaak ook nog een prijsvoordeel voor de consument.

Ook bepaalde vormen van dienstverlening worden aangeboden in de vorm van service-abonnementen. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoudscontract op de cv-ketel. De consument hoeft er niet over na te denken omdat alles geregeld wordt. En voor de installateur is het een stukje voorspelbare omzet.

Circulaire economie: bezit in plaats van gebruik

Onder invloed van milieubewustzijn en het daarmee gepaard gaande “recycling” en hergebruiken van goederen wordt ook “betalen voor gebruik in plaats van bezit” steeds populairder. Het wasmachine abonnement bijvoorbeeld, waarbij wordt betaald op basis van gebruik. Maar ook meubelen. Ikea start bijvoorbeeld in 2020 in 30 landen met het testen van de verhuur van meubelen. Het bedrijf blijft eigenaar van de producten, waardoor ook hergebruik zo veel mogelijk gestimuleerd wordt.

Verdienmodel abonnementen: doen of niet?

Dus… morgen overstappen op abonnementen als verdienmodel?  Als ondernemer moet je je wel afvragen of een abonnementsvorm wel bij jouw klanten past en natuurlijk of het bij jouw product of dienst past. Uiteindelijk gaat het erom of je je klant toegevoegde waarde kunt leveren in de vorm van gemak, prijsvoordeel of zekerheid. Maar denk ook na over de betaalrisico’s zoals fraude of wanbetaling. Hoe kun je jezelf als ondernemer daar tegen beschermen? En natuurlijk moet je administratie erop kunnen worden ingericht om periodiek te innen.

Zekere en makkelijke administratieve inning van abonnementen

dockdock biedt een oplossing die dit hele proces van abonnementeninning voor de ondernemer ontzorgt. Periodieke betalingen worden voorgeschoten zodat je als ondernemer zeker bent van een vaste inkomstenstroom, zelfs als klanten wat later betalen. Je hebt nergens meer omkijken naar. Je klanten worden op een vriendelijke en flexibele manier door dockdock benaderd via de handige dockdock app waarbij betaalgemak en betaalflexibiliteit voor jouw klanten voorop staat. Meer weten?